HA BÚTORT KERES!
HA BÚTORT
KERES!

A színek használata a lakberendezésben

A színek összeválogatása és azok alkalmazása a lakberendezésben éppen olyan fontos, mint az öltözködésünk során.
A színek hangulatot adnak, visszatükrözik az ember stílusát, befolyásolják mindennapjainkat. Minden embernek vannak bizonyos kötődései a színekhez, ezek lehetnek rosszak és jók is, érdemes erre is odafigyelni a színek kiválasztásánál az otthonunkban.
A különböző színek különböző élettani hatásokat váltanak ki az emberekből.
A meleg színek mint például a vörös, a sárga és ezek árnyalatai frissítő hatással vannak az emberre; a hideg színek (kék, zöld és árnyalataik) nyugtató hatással bírnak; a sötét színek kicsinyítik, összenyomják a teret, a világos színek tágítják, nagyobbítják a teret.
Narancs
A sárga és a vörös keverékéből előállított narancs élénkséget és mozgalmasságot sugároz. A stimulálótól egészen az idegesítőig terjed hatása. A szín intenzitásának megfelelő arányban kell állnia a felület nagyságával: minél erősebb az árnyalat, annál kisebb felületen ajánlott az alkalmazása.
Vörös
Az öntudatosság megtestesítője. Intenzitásától, illetve a mellette levő színektől függően melegséget áraszt de fojtogató is lehet. A vörös alkalmazásával hatásos "színhangsúlyokat" helyezhetünk el a térben (pl.: függönyök, asztalterítők, párnák, vagy szőnyegek). Fehérrel és arannyal kombinálva a pompa és a melegség tökéletes kifejezőeszköze. Ahol a vörös meleg hatását kívánjuk erősíteni, ott a világosabb árnyalatokat (lazac, hússzín, rózsa, világos kárminpiros, tégla) alkalmazzuk. A sötétebb és barnás árnyalatú vörös különleges "szilárd" hatást kölcsönöz a falnak.
Barna
Padlóburkolatként a föld hangulatát idézi. A falon alkalmazva a bútor színeinek mindig alá kell rendelni, csak így érhető el, hogy hangsúlyozza berendezési tárgyainkat. A barna sárga - narancs - arany - okker színekkel kombinálva kellemes légkört teremt a lakásban. Túlságosan sötét árnyalatainak meggondolatlan alkalmazása azonban komorságot sugároz.
Zöld
A hideg és a meleg színek határán helyezkedik el az a kék és sárga keverékéből létrejött árnyalat. Nyugtató, kiegyensúlyozó hatásával kellemessé teszi a helyiségben való tartózkodást. Sárgásabb árnyalataival melegítő, míg a kékesebbekkel hűsítő hatást érhetünk el.
Kék
Nyugtató hatása a zöldnél is erősebb. A gondolkodás, a koncentráció színe. Meleg, világos helyiségekben a középkék frissítőleg, kellemesen hűsítően hat. Étvágycsökkentő hatása miatt konyhákban csak nagyon megfontoltan alkalmazzuk.
Lila
A lila a vörös és a kék házasságából született. Karakteres jellege miatt csínján kell bánnunk vele. Ne alkalmazzuk domináns színként! Kiválóan alkalmas figyelemfelkeltő, finom hangsúlyok kifejezésére, más színekkel együtt érvényesül tökéletesen. Lágyabb, pasztellesebb árnyalatait más színek kiegészítőjeként használhatjuk.
Szürke
Kellemes színnek mondható. A valóban " semleges szürke" önmagában semlegesen viselkedik, más árnyalatok közelében azonban ehhez a színhez igazodva változik: pl. egy vörösesbarnás konyhabútor mellett alkalmazva zöldesen sugárzó világos szürkét kapunk, mely a bútor komplementerének hangulatát tükrözi. Ezzel a hatással magyarázható az is, hogy a bútorok színei semleges szürke háttér előtt érvényesülnek legjobban.
loading

Ez is érdekelhet

Hírek emailben is
Iratkozz fel hírlevelünkre és mi a legjobb ajánlatokkal és újdonságokkal keresünk meg legfeljebb heti egy alkalommal!