HA BÚTORT KERES!
HA BÚTORT
KERES!

Kényelmes bútorok otthoni tanuláshoz

Az újfent bevezetett digitális oktatás minden eddigi gyakorlatot alapjaiban átalakított. A helyzet jelentős kihívást jelentett már az elmúlt évben is az érintett korosztályok és társadalmi csoportok – pedagógusok, tanulók és szülők – számára.
A technikai eszközök, a digitális oktatási csatornák, a tanulási szükségletek mellett fontos volt a gyors és hatékony alkalmazkodás.
Az iskola által támasztott igényeknek való megfelelést erőteljesen befolyásolják a külső körülmények, a családok technikai felszerelései, a helyi internethálózat. A digitális munkarendben tanulók az otthoni környezetből vesznek részt az oktatásban, tehát ehhez rendelkezniük kell minimális feltételekkel; legyél akár középiskolás, egyetemista vagy anyuka, aki otthonról koordinálja gyermeke iskolai felkészülését.
Távoli oktatás esetén biztosíts neki olyan eszközöket (pl. PC/laptop, fül- vagy fejhallgató, stabil internetkapcsolat) amelyekkel becsatlakozhat az online tanórákba. Legyen meg az otthoni tanulás helyszíne, ahol nyugodtan tanulhat a gyerek.
Mindehhez az otthoni tanulás feltételeként ki kell alakítani a gyerekszobában egy munkaterületet - (ahol eddig nem volt), megfelelő nagyságú asztallal, számítógépasztallal a tanulási kellékek elhelyezésével, amely mind-mind meghatározó tényezője a sikeres tanulásnak.
Elsősorban azt döntsd el, hogy számítógépasztalra vagy íróasztalra van szükséged neked vagy gyermekednek. Előbbi úgy van tervezve, hogy magát a számítógépet, a perifériákat és kábeleket könnyedén el lehessen rajtuk helyezni.
Tehát, ha igényed van billentyűzettartóra, számítógép-tároló rekeszre vagy monitortartóra, akkor számítógépasztal a megfelelő választás, de ha mindez elengedhető, akkor maradhattok az egyszerű íróasztalnál.
Mindenképpen érdemes olyan asztalt választani, amely rendelkezik kisebb polcokkal, fiókokkal, hogy a tárolást könnyedén meg tudd oldani, kiegészítésként egy asztali tárolót netán kisebb szekrényt, falipolcokat helyezhettek az asztal fölé. A legkomplexebb megoldást nyújtja egy olyan tanulószoba fal, amely mindezeket a rekeszeket, tárolókat is magában foglalja, hogy minden amikor szükséges a gyermek keze ügyében lehessen.
A tanulás idejére csak a tanulással kapcsolatos holmik (laptop, jegyzetfüzetek, könyvek, ceruzák stb.) legyenek itt, vagy rendben elpakolva, erre alkalmas ez a szobafal.
Próbáld az asztalt a lehető legvilágosabb területen elhelyezni, például egy ablak közelében, ha ezt nem tudod megoldani, akkor egy asztali lámpára is szükségetek lehet. Fontos a megfelelő világítás is, hiszen a szűrt fények sem a te szemedre, a gyermeked szemére, sem a tanulásra, és a teljesítményre nincsenek jó hatással.
De ahol több gyerek is osztozik az eszközökön vagy nincs lehetőség 2 íróasztal elhelyezésére, akár befoghatsz egy erre alkalmas étkezőasztalt, konyhapultot, de akár a lakásban egy olyan szegletet, ahol megfelelő körülményeket tudsz biztosítani gyermekednek.
Ebben a digitális oktatási rendszerben a diákok kamerát is használnak a tanulás során, így a kamera által látható háttér lehetőleg minél semlegesebb legyen és ne tartalmazzon személyes képeket, zavaróan ható posztereket. Tehát ha lehetőséged van, akkor próbáld meg a fal elé helyezni az tanulósarkot. Erre érdemes odafigyelned a későbbiekben is, hogy az élő, online óra alatt a tanulón kívül – lehetőség szerint – senki ne sétálhasson be a képbe, amely megzavarhatja az óra menetét vagy viccessé teheti azt :).
A másik legfontosabb bútordarab otthoni tanuláshoz/munkavégzéshez egy ergonomikus kialakítású szék, gyerekszék. Egy ideális forgószék illik az íróasztalhoz és a tanulószoba többi berendezéséhez, valamint illeszkedik a használója testi sajátosságaihoz is. Egy színes, műanyag forgószék számos élénk színben beszerezhető mindamellett, hogy kényelmes, vonzó is lehet gyermeked tanulási kedvére is:).
Mivel tökéletesen igazodik a test fiziológiai és életkori sajátosságaihoz, ezek a gyermek forgószékek növelik a kreativitást és maximalizálják a hatékonyságot, tanulás és ülés közben pedig megfelelően támasztják a gerincoszlopot, így a gyermek egészségét is támogatják.
A fentebb felsorolt technikai feltételek, eszközrendszer, bútorok, világítás mindazon tényezők, melyek biztosítják az egészséges és biztonságos munkavégzés, távtanulás feltételeit számodra és gyermeked számára.
Nagyobb csemetéknek szóló cikkünk a home office témáját már korábban körbejárta okos ötletekkel, praktikus tanácsokkal, melyeket itt találsz:
Mi szükséges a home office berendezéséhez?
loading

Ez is érdekelhet

Hírek emailben is
Iratkozz fel hírlevelünkre és mi a legjobb ajánlatokkal és újdonságokkal keresünk meg legfeljebb heti egy alkalommal!