HA BÚTORT KERES!
HA BÚTORT
KERES!

A nappali berendezése

A bútorok kiválasztásának szempontjai
Általában a legtöbb lakás „lelke” a nappali, hiszen itt töltöd a legtöbb időt, itt látod vendégül a barátaidat és itt gyűlik össze a család apraja-nagyja esténként filmet nézni. Mivel ennek a szobának egyéntől függően több funkciója is lehet, nem árt, ha alaposan átgondolod, hogy milyen típusú bútorokra lesz szükséged, vagy hogyan rendezd el a már meglévőket. A nappali stílusának kialakítása, a helyiség berendezése az egyik legfontosabb kérdés otthonod megtervezésekor.
Milyen színt, bútorokat válassz – egyáltalán, milyen stílus legyen az irányadó?
Segítünk neked a berendezésben!
Ahhoz, hogy ízlésed szerint a legjobban be tudd rendezni a nappalit, nem feltétlenül van szükséged hivatásos lakberendezőre. Ha konkrét elképzelésed nincs még, ne bizonytalanodj el, néhány hasznos tippel segítünk hatékonyan és kényelmesen berendezni a nappalidat.
Hogyan is kezdd el:
-Vess papírra skiccet, rajzold le méretarányosan a szobát!
A lakberendezési tervedre írd rá a méreteket, így látod majd, hogy mire mennyi helyed van, vagy hogyan tudod legkényelmesebben elhelyezni a bútoraidat. A nappali legnagyobb területét az ülőgarnitúrák és fotelek foglalják el, így kifejezetten fontos, hogy ne válassz aránytalanul nagyot! Főleg, ha még mellé komódot, szekrényt, dohányzóasztalt is szeretnél.
Hasznos lehet ha egy ragasztószalaggal kimérned a földön a lehetséges helyeket, mit hová szeretnél-, a kiválasztott ülőgarnitúrákat érdemes több helyre is „berajzolnod”, hogy átlátható legyen, hol a legoptimálisabb az elhelyezése a szobában való közlekedés szempontjából és a funkcióknak megfelelően. Ne feledd, ha kihúzhatót tervezel a szobába, akkor annak a helyigényét is tervezd ide be.
Ez a méretarányos segédlet, segíthet elkerülni, olyan alapvető hibákat amelyeket a nappali berendezésekor el lehet követni, így nem árt, ha ezekre különösen figyelsz.
Néhány alapvető, de elkerülhető hiba:
-túlméretezett kanapé vagy ülőgarnitúra,
-nehézkes a szobában közlekedni a bútorok között,
-nincs fókuszpontja a szobának,
-minden bútor a fal mellé van sorakoztatva,
-nem tudsz minden ajtót teljesen kinyitni, sem a szobáét, sem a szekrények ajtaját
-nincs biztosítva a társalgásra alkalmas rész.

- Határozd meg, hogy mi tehát a legtöbbet használt funkció a nappalidban
Ez lehet a vendégek fogadása, baráti összejövetelek vagy filmnézés az egész családnak, stb.
Ha ez a funkció a domináns, ekkor legnagyobb hangsúlyt természetesen a kanapé vagy ülőgarnitúra fogja kapni, ahol a kényelemé a fő hangsúly. Ha a TV-nézés funkciót preferálod, akkor érdemes fali konzolos felfüggesztésben gondolkodnod -ez a leghelytakarékosabb- vagy pedig a klasszikus TV-állványos megoldás is ideális lehet. Mindez a szabad tervezés kivételes lehetőséget ad elképzeléseid és egyéni igényeid összehangolására, ezáltal számodra modern, kifinomult, elegáns és időtálló modulok állnak rendelkezésedre a nappalid megtervezésekor.
Hasznos szerepet töltenek be a kiegészítő puffok és lábtartók is, amelyek még magasabb szintre emelik a kényelmet. Ha az ismerősök, barátok gyakran jönnek át hozzád, tanácsos kiegészítő párnákat is vásárolni, melyeket akár a földre is letehetsz. Olyan lakásokban, ahol nincsen vendégszoba erősen ajánlott egy kihúzható kanapé vásárlása, hiszen ezek helytakarékosak és egy-egy éjszakára még kényelmesek is.

-Figyelj az egyensúlyra az elrendezésében!
Igyekezz a nagyobb bútorokat a szobában elhelyezni, hogy darabokat a tér egyik felébe, míg a másikban csak kisebb elemek állnak. Ettől a helyiség aszimmetrikussá válik és kényelmetlen érzetet kelthet. Mindemelett érdemes a bútorok és lakberendezési tárgyak alakjára is odafigyelned. Kárpitosbútor, kanapé, sarokgarnitúra kínálatunkban szinte biztosan megtalálod ezeket bármelyiket is választod, megerősíthetik az életkedvedet, kényelmedet szolgálják a mindennapokban, energiával tölt fel már a puszta látványuk is. Nemcsak a színük üdítő, de az állítható fejtámla, relax funkciós, lábtartós változat igazán komfortos pihenést tesz lehetővé neked.
Kárpitosbútoraink igen változatos és hasznos pakolóhellyel is rendelkezhetnek; ezek lehetnek: ágyneműtartók, italtartó rekeszek, újságtartók az oldalán, lábvégnél felnyíló rejtett tárolók, s ha ezekbe elpakolod a szem előtt lévő textiljeidet, tárgyaidat ez a rendszerező praktikum mind-mind hozzájárulhat a rend érzetéhez otthonodban.

-Fényviszonyok a nappaliban
A természetes világítás adottságain utólag már nehéz változtatni. Egészen más hatása van egy déli fekvésű, csupa üveg, állandóan fényárban úszó nappalinak, mint egy nagy belmagasságú, homályos zugokkal teli lakásnak. Ha kicsit sötétebb a nappalid, érdemes világos vagy natúr színű bútorokat betervezni, ezzel is növelve az optikai hatást és a légiességet.
A fényeknek tehát kiemelt szerepe van otthonod hangulatának kialakulásában. Feltétlenül végig kell gondolnod, milyen fényviszonyok között érzed jól magad.
Szekrénysorok, moduláris bútorok, nappali falak
Álmodd meg, hogy milyen is lenne számodra a legpraktikusabb; fiókos vagy polcos szekrény, amiben átláthatóbban tudnád rendszerezni ruháidat vagy éppen a legféltettebb tárgyaidat is. Nézd meg mennyi hely van a szobádban, elfér-e nyíló ajtós kivitelű, de ha helyszűkében vagy -ez sem probléma-, válaszd a tolóajtós változatot, így biztosan helyet spórolhatsz meg. Ha egyedi és vidám színű gardróbot szeretnél, válassz bele színes betétet, ami rendkívül feldobhatja az összképet.
Az adott bútorcsaládokat - legyen az kárpitosbútor vagy egy lazább, szellősebben összeállított nappali szerkénysor, igényeidnek megfelelően variálhatod, színekkel formákkal teheted teljesen egyedivé. Ezek a modern, moduláris bútorok multifunkcionálisak és kényelmesek, nagyon sok szabadságot adnak a tér kihasználása és berendezése szempontjából. A könnyen mozgatható darabok pedig meghagyják a szoba időszakos átrendezésére is a lehetőséget.
Ha online szeretnél vásárolni, tekintsd meg kényelmes kanapé, ülőgarnitúra kollekciónkat a honlapunkon, ahol könnyedén kiválaszthatod a kiszemelt bútordarabot.
Ha színválasztásnál a visszafogottabb színeket részesíted előnyben, könnyen feldobhatod a látványt egy színes kiegészítő puffal, párnával. És hogy igazán impozáns legyen a látvány, egészíts ki dohányzóasztallal, szekrényekkel, komódokkal, polcokkal az összhatást.
loading

Ez is érdekelhet

Hírek emailben is
Iratkozz fel hírlevelünkre és mi a legjobb ajánlatokkal és újdonságokkal keresünk meg legfeljebb heti egy alkalommal!