HA BÚTORT KERES!
HA BÚTORT
KERES!

Segítünk eligazodni: Bútoripari kislexikon

A bútor-, és asztalosipari szakágazatban rendkívül sokféle nyersanyagot és kelléket használnak, amelyek csak részben szivárogtak be a köznyelvbe, ill. köztudatba. Ezzel a kis szógyűjteménnyel próbálunk segíteni, hogy a gyártáshoz milyen segédanyagokat vagy éppen speciális anyagokat használnak fel.
Ismertetjük a fa, mint nyersanyag vagy a bútorok tulajdonságait, a feldolgozás folyamatait, azok részeit, a felhasznált szerszámokat, a korpusz-, tárolóbútorok, asztalok, kárpitosbútorok, ülőbútorok, fekvőbútorok gyártásához választott alap-, és segédanyagok technológiai folyamatait címszavakban.

Blende

A konyhabútor beépítésénél támadt hézagok takarására szolgáló korpusz - vagy frontanyag.

Bútorpánt

Ajtók felvasalására rendkívül sokféle pántot használnak. A legáltalánosabb a csuklós- és a felpánt.
Corian
Műgyanta alapú munkalapok.

Dekorfólia

Forgácslap és MDF lap hordozórétegre felvitt műanyag fólia. Az így elkészített lapokból konyhabútorok korpuszát, illetve frontjait állítják elő.
Deszkabútor
A deszkaalapanyagot és szerkezetet formailag is kifejező, egyszerű, többnyire tömör fenyőfa- bútor.

Fa

A bútorgyártás legfontosabb alapanyaga a tömör vagy valamilyen formában feldolgozott fa. A nyersanyagok, furnérok vagy tömör elemek bükk, tölgy, juhar, nyír, éger, fenyő, kőris, cseresznye vagy diófából készülnek. Ma már a felületkezeléséhez olyan lakkot és kezelőanyagokat használnak, melyek a fa természetességét emelik ki. Selyemfényt kölcsönöz a bútornak, mely az idő múlásával sem változik, nem sárgul. A felületkezelő anyagoknak köszönhetően jól ellenállnak a használatnak. Hátránya azonban, hogy a szagokat magába zárja.

Festés

A forgácslap, MDF vagy fa hordozóréteget, speciális pigmenteket is tartalmazó lakkal vonják be. Több lakkréteget visznek a felületre. Az elképzelhető összes színben készülhetnek festett bútorok, fényes vagy matt felülettel. Ellenállóak, tökéletesen megállják a helyüket a konyhában. Előnye, hogy tökéletesen ellenáll a háztartásban használatos savaknak és
lúgoknak.

Festett bútor

A furnírozott technikánál egyszerűbb módon, tömörfa technikával készült bútor külső felületeit lehet egyszerűen olajmázolni, nitro vagy poliészter lakkozással bevonni, vagy alapozás után figurális vagy ornamentális díszítő festéssel ellátni. A népművészet minden korból a legszebb példáit mutatja.
Fényzáró
A felső elemek aljára kerülő blende, mely alá világítótest kerül beépítésre. Úgy takarja a világítást, hogy közben nem árnyékolja a munkafelületet, viszont megakadályozza, hogy a fény a szemünkbe világítson.

Fogazás

(Műhelynyelven: cinkelés) Fakötésfajta, két deszkalap végeinek sarokkötése egymásba kapaszkodó nyúlványok és bevágások segítségével. Van egyenes és fecskefarkú, nyílt és takart fogazás.

Fogó

A konyhabútor fogói nem csupán funkcionális jelentőségűek, hanem befolyásolják a konyha külső megjelenését is. Kétfuratú (fogók) és egyfuratú (gombok) formája létezik. Anyaga fém, műanyag, fa vagy üveg, illetve ezek kombinációja lehet.

Forgácslap

A forgácslapot fából és fához hasonló anyagokból (pl. cukornád) állítják elő, melyet feldarabolás, pormentesítés és válogatás után (kevesebb mint 10%) műgyanta enyvvel vegyítenek és nagy nyomás, valamint hő segítségével forgácslappá préselnek. A lapot fóliázott és furnérozott bútorok hordozóanyagaként használják a bútorgyártásban 8-32 mm vastagságban.

Front

A konyhabútorok elölnézeti képe, melybe az ajtólapok, fiók-, mélyfiók előlapok és blendék
tartoznak.
Fuga
Bútoralkatrészek közötti hézag vagy csupán hézagvonal, az illeszkedési felületek köze.

Furnérozott

Ezek a bútorok nagyon hasonlítanak a fához. A furnér réteg forgácslap vagy MDF lap hordozórétegére kerül, melyet speciális lakkal felületkezelnek. Lehet natúr, vagy egyéb színekben. Előnye a fával szemben, hogy kevésbé vetemedik, ugyanakkor sérülékenyebb is.

Garde-robe (gardrób)

Ruhatár, nagy ruhaszekrény.
Gérelés
Keretlécek sarokkötése 45 fokos illeszkedéssel. Pl. a képkereteken, keret-betétes bútorokon.

Lábazat

A konyhabútor alsó elemsora, általában lábakon áll, kiküszöbölve ezzel az esetleges víz okozta károsodásokat. Az állítható lábak a felszíni egyenlőtlenségeket is ellensúlyozzák. A lábakra pattintott lábazattartó levehető, így az alsó részek is tisztán tarthatók és lábazati fiók is elhelyezhető.

Lemez

Általában minden vékony faréteget így nevezünk, többnyire azonban inkább csak többrétegű előgyártott enyvezett vagy rétegelt lemezt értünk ezen.

Mozaik

Dekoratív technika, amely apró anyagelemeket (fa, kő, üveg stb.) megfelelő megkomponált rajzú és színhatású felületté egyesít.
Munkalap
Egybefüggő, legtöbbször 4 cm vastag lap helyezkedik el az alsó elemek tetején, és biztosítja a munkafelületet. Az a leginkább igénybevett része a konyhának, éppen ezért masszívnak, könnyen tisztíthatónak kell lennie. Ezeknek a követelményeknek számos anyag eleget tesz, mint pl.: dekor munkalapok, gránit, márvány, műgyanta alapú munkalapok, rozsdamentes acél és tömörfa.

Dekor munkalapok

Forgácslap hordozóanyagra kerülő rétegelt műanyag bevonattal készülnak. A legszélesebb szín- és mintaválasztékot nyújtják. A felületük lehet sima (magasfényű) és kissé érdes (matt).
A magasfényű felületek igen reprezentatívak, de nagyon kényesek is egyben, nagyon könnyen karcolódnak. A matt munkalapokon kevésbé látszik meg a karcolódások nyoma. Normál mélységük 60 cm, de léteznek 90 és 120 cm-es mélységben is.

Gránit munkalap

Nagyvonalú megjelenést kölcsönöz a konyhának. Az egyéb természetes kövekből készült munkalapokkal - mint pl. a márvány - ellentétben a gránit hőálló és keményebb mint az acél. A gránit munkalapok sokféle színben és mintázattal léteznek. Ezek a munkalapok különösen karcolásállóak és ellenállóak. Az olajat, zsírt és a savtartalmú folyadékokat (mint pl. a narancslé) adott esetben haladéktalanul el kell távolítani a felületéről.

Műgyanta alapú munkalap

Ásványi anyaggal sűrűn töltött akril munkalapok. Felülete ellenáll számos fizikai és kémiai hatásnak. Nem rétegződik szét, nem rothad. Könnyen tisztítható és karbantartható. Kellemes tapintású anyag, mely anyagában - azaz nem csak a felület - színezett és mintázott. Sérülés esetén a károsodott rész könnyen javítható csiszolással vagy pótlással.

Munkalap természetes kőből

A természetes kövek - mint a márvány és a gránit - egyre növekvő jelentőségűek a konyhában. Jól ellenállnak a karcolásnak, a nedvességnek és jó hőállóak. A gránit a legkeményebb, ezért a kövek közül munkalapnak a leginkább ajánlott.
Ezenkívül - a márvánnyal ellentétben - ellenáll a háztartásban használatos savaknak (pl. ecet, alkohol).

Rozsdamentes acél

Higiéniai szempontból a leginkább ajánlható munkapultnak. Ellenáll a savaknak, nagyon könnyen tisztítható, viszont nagyon kényes felület. Az acél alkalmazásával óvatosan kell bánni, mert felhalmozásával a konyha hangulata rideggé, kopárrá válik.
A munkalapok toldása többféleképpen történhet:

Sarokillesztő profillal:

Ez egy egyszerű megoldás. A munkalap darabjai közé egy úgynevezett aluprofilt helyeznek, és ennek segítségével illesztik össze azokat. Ez a megoldás nem a legjobb, hiszen nem igazán esztétikus, másrészt a profil szélei - mint minden perem, vagy kiemelkedés lehetőséget nyújt a szennyeződések lerakódásához, és tisztítani is nehéz.
Ezeken a munkalapoknak az élkialakítása is különböző lehet:

Posztforming él:

Normális esetben az elülső él lekerekített. Ha a munkalap oldalai, esetleg a hátulsó éle is szabadon áll, a lekerekítés ún. posztformingolt él beültetésével lehetséges.

Fa szegélyek:

Igen szép és nemes tud leni egy fa szegővel ellátott munkalap. Igazából akkor mutat, ha a konyhabútor is fából van vagy
famintázatú. Színben tetszés szerint pácolhatók.

Műanyag
Forgácslapra vagy MDF lap alapra kerül fel egy műanyag fólia, melamingyanta. Előnye, hogy tökéletesen ellenáll a háztartásban használatos savaknak és lúgoknak. Színválasztéka óriási. Mintásak is lehetnek, fényesek vagy mattak, simák vagy érdes felületűek.

Nádazás (bútornádazás)

Ülőbútorok ülésének és támlafelületének hasított spanyolnád szalagokkal többféle mintájú kereszteződésben való befonása.

Nisé

A felső elemek és a munkapult közötti nyílást nevezzük így. Ez a hely is hasznossá tehető a főzéshez szükséges kellékek és kisgépek tárolásával, illetve különböző nisében elhelyezhető elemekkel.

Pácok

Festékanyagok, amelyek megfelelő oldatokban elkészítve a fa felületének színezésére szolgálnak anélkül, hogy annak erezetét eltakarnák.
loading

Ez is érdekelhet

Hírek emailben is
Iratkozz fel hírlevelünkre és mi a legjobb ajánlatokkal és újdonságokkal keresünk meg legfeljebb heti egy alkalommal!