HA BÚTORT KERES!
HA BÚTORT
KERES!

Kompakt megoldás: A polc

A polc őse minden bizonnyal egy lapos kődarab, vagy egy alátámasztott fatörzs lehetett, majd a kezdeti esetlegességet felváltotta a tudatos bútorformálás – a ránk maradt korabeli ábrázolásokon gyakran találkozni erre utaló nyomokkal. A nem is oly távoli múltból elég a németalföldi mesterek életképeit felidézni: az enteriőrökön feltűnnek a vaskos, nehéz bútorok – és a polcok! –, amelyek testes ónedények, agyagkorsók, gyümölccsel megrakott kosarak súlya alatt roskadoznak.
Az élet minőségének módosulásával, a lakberendezés változásával otthonunkba egyre több hasznos – és haszontalan – tárgy kerül; elhelyezésük, karbantartásuk eleinte csupa öröm, később számos gond forrása. Ekkor lépnek színre a különféle polcok.
Jó tanácsok:
A kisebb méretű teret kitágíthatod, ha világos fal elé hátfal nélküli polcokat teszel Egy szoba összefogottabb képet nyújt, ha szemmagasságban 1-2 polcot futtatsz körbe a falon A dísztárgyakat, csecsebecséket bátran tárolhatod a magasban elhelyezett, nyitott rendszereken Harmonikus lesz a berendezés, ha a körbefutó polcokat az ablakkal, ajtóval egy magasságban szereled föl

A lakás legfontosabb bútordarabjai közé tartoznak a polcok, melyeknek megszámlálhatatlanul sok fajtája létezik.
Polcokra mindenütt szükséged van, hiszen a háztartásunkat elborító apróbb, nagyobb tárgyakat csak így tudod elhelyezni, rendszerezni, függetlenül attól, hogy szerény garzonlakást, vagy hatalmas családi házat mondhatsz magunkénak.

Hová – milyet? Ma már természetes, hogy különböző funkciójú helyiségekbe eltérő stílusú és anyagú polcokat választunk. Mást kell kibírniuk a párás levegőjű fürdőszobában, és megint mást a nappaliban, vagy a kamrában ahol azért mindenképp a nagyobb teherbírású polcokkal érdemes tervezned.
Beépített vagy mobil?
Mielőtt eldöntenéd, gondold végig a lakásoddal kapcsolatos, jövőbeni terveidet.
Ha hosszú távon ugyanabban a lakásban szeretnél élni, akkor válaszd nyugodtan a beépített, méretre készülő megoldásokat.
Más a helyzet azoknál, akik rövid időn belül költözni szeretnének. Ők az egyszerűbb, mozgatható polcokat részesítik előnyben. Az sem mindegy, hogy saját lakásunkban, vagy albérletben lakunk. A tulajdonos általában nem szereti, ha falait összevissza furkáljuk, ezért a munka megkezdése előtt okvetlenül egyeztessünk vele. Alternatív megoldást jelenthet egy könnyű rácsokból összeszerelt polc. Akaszthatjuk a falra, de önmagában a földön is meg tud állni.
A polcos beépítés előnyei:
A legkisebb zugot, falfelületet is optimálisan tudod bebútorozni Bátran használd a fantáziánkat, hiszen anyagban, színben szabadon gondolkozhatunk Kisebb tereket is úgy bútorozhatsz, hogy ne hassanak túlzsúfoltnak
A mozgatható polcok előnyei: A lakás viszonylag könnyen átrendezhető A polcok térelválasztóként is használhatók Könnyű a költözködés vagy a lakásfelújítás
Könnyű összeszerelhetőségük révén a fából készült, mégis könnyed hangulatú, rendet sugárzó összeállítások a nappalidban éppúgy helyet kaphatnak, mint az étkezőben, az elő- és dolgozószobában, vagy a konyhában.
A polcok nemegyszer komplett szekrényekre emlékeztetnek. Speciális könyvespolc családok kaphatóak, melyek kiegészítői a fából, üvegből készült ajtólapok. A komfortot és a dizájnt Led polcmegvilágítók teszik teljessé. Adott szerkezethez polclapokat – tetszés szerint – edzett üvegből, fémből, fából választhatsz. Így építhetsz saját nappali szekrénysort vagy polcos megoldásokat egyedileg.
A kamra lelke
Hiába a sok finom befőtt, lekvár és egyéb tárolható élelmiszer, ha áttekinthetetlenül zsúfolódnak az éléskamrában, mert hiányzik a spájz lelke, a jól megtervezett, stabil polcrendszer, amelyen katonás rendet tarthatsz. Amellett, hogy egyenként is szem előtt van minden, jelentős helyspórolás, s az üvegeknek is ötletes helyet találhatsz.

Ötletek a konyhába
Ha a konyhai munkaasztal vagy munkapult alsó részét is bepolcozhatod, ideális helyet nyersz a különböző edényeid nagyobb konyhai kiegészítőid számára. Akinek nincs elegendő tárolóhelye, annak érdemes ilyen módon terjeszkednie.

Csendes könyvtár vagy dolgozószoba Könyvgyűjteményed tárolására a helyiség falát körös-körül polcokkal vagy zárt és nyitott vitrinekkel tudod beborítani. Máris egy saját házi könyvtárat varázsoltál magadnak. Az alsó fiókos vagy ajtós részei rakodásra is kiválóak, kissé mélyebb, zárt rekeszek, a változó osztású, nyitott polcok pedig a többi, különböző méretű könyv elhelyezését biztosítják.
Különleges technikai megoldásnak tűnhet, hogy a polcok rögzítése is szokatlan: a „lebegő” elemeket alátámasztás és felfüggesztés nélkül illesztették a falhoz, ez egy igen látványos kivitelezés.
Vannak olyan szekrényeink, ahol a zárt tárolók fiókjain már nincsenek fogantyúk – nyomásra nyílnak- ez az ún. push up nyitás. Egyszerű és esztétikus.
Ha kompakt megoldást keresel és polcokkal tervezel, akkor a lakás bármely helyiségébe bátran alkalmazhatod őket. Gyors és hatékony áthelyezést biztosít számodra, és bármikor bővítheted a számukat.
loading

Ez is érdekelhet

Hírek emailben is
Iratkozz fel hírlevelünkre és mi a legjobb ajánlatokkal és újdonságokkal keresünk meg legfeljebb heti egy alkalommal!