HA BÚTORT KERES!
HA BÚTORT
KERES!

Milyen egy praktikus konyha?

Az egészséges ételeken felül fontos az is, hogy milyen konyhabútoron készítjük el az ételeket. 3D konyhatervező segítségével centire pontosan meg tudjuk tervezni a konyhádat.
Felsorolunk nektek néhány szempontot, amit érdemes figyelembe vennetek egy új konyha összeállítása során. A tervezésénél fontos a kényelem, ezért nélkülözhetetlen egy praktikus konyha kialakítása! Egy megváltozott élethelyzet, mint például a gyermekvárás hónapjai, vagy a kor előre haladta kifejezetten nehézkessé teheti a konyha használatát.
Érdemes már a tervezés pillanatában gondolnod arra, hogy a konyhaszekrényeket olyan belső térosztó vasalatokkal lássuk el, amik praktikussá teszik a konyhádat. Ha azonban erre nincs lehetőségünk, akkor gondoljunk arra, hogyan alakíthatjuk ki a leghasznosabban a tároló tereket. Amit kényelmetlen elővenni, azt ritkán fogjuk használni!
Gyakran előfordul, hogy nem hagyunk magunknak elegendő tároló helyet a konyhában. Ennek legtöbbször nem az az oka, hogy maga a konyha kicsi, egyszerűen nem gondoljuk át, mire is van valóban szükségünk. Meg kell tervezni a beépíthető konyhagépek helyét, és gondolnod kell arra is, hova fogod tenni a , mosogatógépet, hűtőt, kosarakat, szemetest, kenyérpirítót. Így lesznek olyan kihasznált bútorok, mint a mély alsószekrények, kamraelemek, kifordítható kosarak, amiknek a hátsó részében lévő edényeket és a tárolt élelmiszereket is kényelmesen veheted elő.
Fontos, hogy a munkateret a konyhában lehető legpraktikusabb módon alakítsuk ki.
A lényeg, hogy miközben egyszerűen főzöl, mosogatsz, vagy tálalsz, ne kelljen közben hosszú távokat megtenned a konyhában. Ahhoz, hogy ezeket a tereket valóban egyszerűen és dinamikusan ki lehessen használni, a tervezésnél kell átgondolni azt, hogy mit is fogsz a konyhában csinálni! Ez alapján meg tudjuk szervezni úgy a teret, hogy minden kézre essen. Az igazán eredményes és praktikus konyha megvalósításához a munkatér megtervezése kifejezetten fontos lépés.
Tervezéskor gondoljuk át a munkafolyamatokat :
Különböző alapterületű konyháknál más és más szempontok alapján kell kialakítanod a tárolás, belső rendszerezés felépítését is, de mind kis, mind nagy alapterületű konyhánál lehetőségeidhez mérten biztosítani kell a helyet edényeid, konyhai kis gépeid és a tárolandó élelmiszereid számára.

A praktikus konyhaelrendezés alapszabályai

Először is mutatjuk neked a munkafolyamatok technológiai sorrendjét
Tárolás Előkészítés I. Tisztítás Előkészítés II. Főzés Tálalás Mosogatás
Fontos továbbá az ún. munkaháromszög kialakítása, ami azt jelenti, hogy a legfőbb konyhai munkaterületek – az élelmiszer-tárolás, a mosogatás-előkészítés és a sütés-főzés – háromszög alakban való elrendezését foglalja magába. A munkaháromszög kialakításával optimalizálhatod az egyes munkaterületek közötti távolságot, így időt és fáradságot takarítasz meg miközben a konyhában ténykedsz.

loading

Ez is érdekelhet

Hírek emailben is
Iratkozz fel hírlevelünkre és mi a legjobb ajánlatokkal és újdonságokkal keresünk meg legfeljebb heti egy alkalommal!