HA BÚTORT KERES!
HA BÚTORT
KERES!

Friss színek a konyhában- a zöld és kék árnyalatai

A zöld a természet leggyakoribb színe - az élet, a frissesség, az erő, de egyben a nyugalom megnyilatkozása. A zöld szín: a meleg sárga a és a hideg kék keveredése, így otthonodban neked is segít a harmónia és az egyensúly megteremtésében. Ez a szín tökéletes lesz az otthoni munkaterületeid- a konyhád és a dolgozószobád „beszínezésére”. Ha zöld színű konyhában gondolkodsz, garantált lesz a reggeli, friss ébredés, este pedig a nyugodt, pihentető hangulat. Kiegyensúlyozó tulajdonsága miatt egyébként bátran alkalmazd ezt a színt otthoni irodádban is.
Ez a szín a természetből kölcsönzött hihetetlen számú árnyalattal rendelkezik: a menta-, smaragd-, fenyő-, jade-, alma-, lime-, olajbogyó-, pisztácia zöld, vagy a khaki…mind-mind más érzetet sugall -ahogyan ezekhez társítod a képeket. A zöld színű belső terek kialakításánál már a tervezési fázisban figyelj arra, hogy kisebb alapterületű helyiségekben inkább csak világos árnyalatokkal tervezz. A megfelelő zöld szín kiválasztásával más-más hatást érhetsz el a konyhádban, az intenzívebb élénk zöldek túlsúlya jobban megfelel a modern stílusnak, bézs vagy szürke háttérrel is igazán harmonikus lehet. A klasszikus lágyabb, tavaszi hangulat megteremtéséhez a különböző színű és telítettségű finomabb árnyalatokat kombinálhatod. Gondolj a pisztácia vagy akár a menta színének finomságára, amely egyből a provance-i lejtőkre repít el hangulatával.
Univerzális megoldás lehet, hogy ha két színt kombinálsz, amelyikből az egyik visszafogott, míg a másik hangsúlyosabb. Tudnod kell, hogy igazán úgy lesz előnyös, ha a felső konyhaszekrények színe világosabb és visszafogottabb, míg az alsók a sötétebbek, így optikailag nagyobbíthatod a teret. A konyhabútor lehet fehér és a falak világos zöldek, vagy fordítva: a konyha zöld és a falak fehérek, de ugyanez a variáció kialakítható szürkével vagy puderes finom színekkel is. Konyhabútorodat rendkívül kreatívan állíthatod össze, kiegészítheted különböző polcokkal, dekor hátfalakkal, a munkalapot választhatod hűvös, szürkés betonhatásúra,- egy modern enteriőrbe; míg egy meleg tónusú famintás munkapult inkább a romantikus konyha éke lehet.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a sötétebb felületeket ellensúlyozására, bátran használhatsz fűszernövényeket, világosabb fából készült kiegészítő bútorokat, textileket és természetes dekorációkkal tompíthatod az összhatást.
Kék konyhában nem leszel éhes
A természetben a kék szín mindig is körülvette az embert a történelem során, a tengeren és az égen, szinte gyakrabban, mint bármely más szín, ezért tudatalatti szinten a legtöbb ember szereti kéket. A tervezők is értékelik ezt a színt, mert a túlságosan egyhangú belső tereket képesek felfrissíteni. A kék szín köztudottan hűsítő, és egy másik tulajdonsága pedig, hogy csökkenti az étvágyat, így természetes súlykontroll lehet. :) A hűsítő érzés elkerülése érdekében a konyhád belsejében a megfelelő felfrissítő hatás érdekében a legjobb, ha a kéket csak kis mértékben használod. A kék tapéta használata vagy csak az egyik oldalon festett fal, vizuálisan tágasabbá teszi a helyiséget.
Ha úgy döntesz, hogy kék konyhabútorodat szürkével, krómmal kevered, kifejezett hűvös, férfias hatást tudsz elérni, azonban a fényes frontokat óvatosan kezeld nagy felületen, mert a hideg érzését is tovább növelheti.
Ezt a hűs hatást ellensúlyozd puha tapintású textilekkel, függönyökkel, terítőkkel,- csinosítsd melegebb tónusú kárpitozott székekkel, természetes alapanyagú fali dekorációval –, így csodálatos, színes összképet adhatsz konyhádnak.
A klasszikus konyhák esetében jó választás világoskék, sötétkék, szürke-kék árnyalatban.
A természetes fa meleg, puha tapintású és megjelenésű, bármilyen árnyalatban, formában és feldolgozásban ideálisan ötvözheted a kék színnel. A konyhában lévő fa lehet a padló, más bútor vagy legalább egy asztal, amivel megtörheted a kék hatást.
Bármilyen stílusban díszíted is a belső teret -klasszikus vagy modern-, a fa még intenzívebbé teszi a kéket. A konyhában lévő fa lehet a padló, más bútor vagy legalább egy asztal székekkel, amivel megtörheted a kék hatást.
A legfontosabb, hogy ízlésednek megfelelő legyen és érezd jól magad a kialakított térben, aztán kezdődhet a sütés-főzés!
loading

Ez is érdekelhet

Hírek emailben is
Iratkozz fel hírlevelünkre és mi a legjobb ajánlatokkal és újdonságokkal keresünk meg legfeljebb heti egy alkalommal!