HA BÚTORT KERES!
HA BÚTORT
KERES!

Az ideális páraelszívó kiválasztása és elhelyezése

A páraelszívókat már sokféle kivitelben és stílusban kiválaszthatod, rendkívüli a választék, akár a konyhád fő motívumaként a konyhasziget fölé helyezed vagy bebújtatod a szekrénybe, -bárhogyan is legyen- a legfontosabb, hogy a páraelszívót hosszú évekig használod majd, így nem elhanyagolható szempont a dizájn mellett a készülék teljesítménye sem.
Manapság divatos egy helyiségbe betervezni a konyhát és a nappalit, ekkor kerül igazán fókuszba a páraelszívó, amikor is a főzés során megakadályozza az itt keletkező zsíros gőzök és a konyhai illatok továbbterjedését a légtérben.
Mindenképp tervezd vagy terveztesd bele a konyhádba, mert az ablak nem lesz elég a szellőztetésre, ugyanis főzés közben nem csak kellemetlen szag kerül a levegőbe, hanem olaj-, és zsírmolekulák is. Ezeknek a molekuláknak egy része pedig a konyhabútorodon fog letapadni, és onnan eltávolítanod is nagyon nehéz lesz. Tehát egy jól kiválasztott elszívóval nem csak szagokat, hanem ezeket a molekulákat is eltüntetheted a levegőből.
A páraelszívó mérete:
A beépíthető elszívók szélessége általában 50 - 90 cm között van. (leggyakoribb a 60 cm szélesség). A falra szerelhető készülékek 60, 70, 90, 120 cm szélességben kaphatók. Fontos, hogy a főzőfelület méretének megfelelően válaszd ki a páraelszívót, mérete akkor lesz optimális, ha az elszívó szélesebb vagy ugyanakkora, mint a főzéshez használt felület, kisebbet ne szerelj be, mert akkor nem lesz hatékony a működése.

A páraelszívó teljesítménye:
A teljesítmény kiválasztásánál érdemes további szempontokat és a különböző főzési szokásaidat figyelembe venned ( a főzés gyakorisága, annak intenzitása, fűszerezési arányok).
A páraelszívó teljesítménye, ill. a légáramlás (huzathatás) nem függ a helyiségek és a nyílászárók méretétől, számától. Tehát a megfelelő teljesítmény kiválasztása elsősorban nem a helyiség méreteitől függ, hanem több befolyásoló tényező együttes eredménye. A vásárlásnál ezért több szempontból is előnyösebb a nagyobb teljesítményű páraelszívók közül döntened.

A páraelszívó zajszintje:
A készülékek úgy vannak kialakítva, hogy a levegő zúgása minimális legyen, külső motoros rendszernél a motort a lakáson kívül, a falra vagy a tetőre lehet felszerelni, így a konyhában alig fogod hallani.
Amennyiben nagyobb teljesítményű páraelszívót választottál, átlagos használat mellett alacsonyabb fokozaton is üzemeltetheted a készüléket, így a motor és a légáramlás zajszintje jelentősen csökkenhet, ugyanakkor a páraelszívó így is megfelelő szívóhatást biztosít.

A páraelszívó stílusa
Bármilyen konyhához megtalálod a stílusban, színben harmonizáló páraelszívót; különböző színek, anyagok, formák és beépíthetőség típusa között válogathatsz, a rusztikustól a legmodernebb inox vagy üveges kivitelűig.
Egészen egyedi megoldásokkal is találkozhatsz a kínálatban, kis kreatív gyermekek kedvence lesz a rajzolható felületű dizájn páraelszívó, ami éppoly hasznos lehet feledékeny háziasszonyoknak egy jó recept felírására és megőrzésére is. :)
Romantikus otthonodba ajánljuk a nagy, kürtős látványos megoldású elszívót, de ha neked egy letisztult, pultba süllyeszthető high-tech elszívó mozgatja meg a fantáziádat, az sem akadály.
A páraelszívók külleméhez, burkolataihoz teljes mértékben hozzá tudod illeszteni/tervezni egyéb konyhai készülékeidet, így maximálisan össze tudod hangolni a gépeidet, egységes megjelenést biztosítva konyhádnak.

A páraelszívó optimális elhelyezése

A készülékeket tekintve lehetnek belső keringetésűek és kültérbe vezetett típusok is.
A külső motoros páraelszívók abban különböznek a többi típustól, hogy a motor itt nem a készülékben található, hanem egy külső egységben kap helyet (bárhol elhelyezhető pl. tetőtérben, tetőn, falon kívül stb.). Előnyük éppen ezért, hogy sokkal csendesebben működnek, hiszen a motorhangot nem fogod hallani.
Fontos tudnod azt is, hogy a páraelszívó optimális szerelési magassága függ a főzőfelülettől, a páraelszívó felszerelési módjától és a főzőlap fajtájától is.

Ezeket figyelembe véve soroljuk a beépíthetőség lehetőségeit:

-Fali páraelszívó:
Ez a standard modellek közé tartozik, amelyeket a falra tudsz szerelni, méretüket tekintve pedig 50-75 cm-es változattól egészen a 120 cm-ig kaphatók. Ami a stílust illeti, klasszikus és modern kivitelezésű típusokat is találsz.
A páraelszívó optimális szerelési magassága a főzőfelülethez képest: gázfőzőlap esetén: 75 cm, kerámialap esetében: 65 cm minimum

-Szekrénybe építhető páraelszívó:
Az egyik legkeresettebb kompakt modell, mert könnyű beszerelni és kevés helyet foglalnak. Kis lakásban, alacsony költségvetésű háztartásokban ideális.
Méreteiket tekintve inkább 60-120cm-es változatok közül választhatsz.
A páraelszívó optimális szerelési magassága a főzőfelülethez képest:
gázfőzőlap esetén: 75 cm, kerámialap esetében: 65 cm minimum

-Sarok páraelszívó:
A sarokba lehet szerelni a készüléket, általában nagyobb, 100 cm-es méretűek. Teljesítményüket és stílusukat tekintve is nagyon különbözőek lehetnek.
-Sziget páraelszívó:
Ha álmaid konyhabútora különálló egységet -szigetet- képez, akkor itt a mennyezetről lelógatva fogod tudni működtetni a páraelszívót. Jelen esetben központi helyet foglal el, így ide érdemes egy elegánsabb vagy mutatósabb darabot választanod. Méretüket tekintve a 40 cm-től a 150 cm-es változatig kaphatók.
A páraelszívó optimális szerelési magassága a főzőfelülethez képest: gázfőzőlap esetén: 75cm, kerámialap esetében: 65 cm minimum

-Pultba építhető páraelszívók:
Ezek a megoldások nagyon különlegesek, teljes mértékben a pultba integrálhatók. Üzemeléskor a készülék elegánsan kiemelkedik a konyhapultból, majd kikapcsolás után automatikusan visszasüllyed.
-Kürtőbe szerelhető páraelszívó:
Nagyobb helyiségbe javasoljuk ezt a típust, mert a nagyobb kiterjedésű fém-, vagy üveg- kürtőnek köszönhetően nagyobb elszívóerővel rendelkeznek.
Ha emelett döntesz, igazi látványelemet varázsolhatsz belőle, ahogy a neve is mutatja, egy kürtőbe lehet beépíteni, így igazán karakteres konyhád lesz végeredményképp. Méretüket tekintve 50-90cm-es kivitelezésben kaphatók.

-Mennyezetbe építhető páraelszívó:
Általában nyitott terekbe javasoljuk, például akkor, amikor a konyha a nappalival egy légtérben van. Ezek a készülékek tökéletesen illeszkednek a környezetükbe, stílusos kiegészítőként harmonizálnak a bútorokkal.
A páraelszívó optimális szerelési magassága a főzőfelülethez képest:
maximum 150 cm

Ezek az elektronikai készülékek alaptartozékai az ideális konyhának, hozzátartoznak a konyhabútorhoz, ezért is fontos, hogy harmonizáljanak az otthonoddal és a többi beépített gépeiddel. Teljesítményük révén pedig hozzájáruljanak a komfortos életminőséghez, mert működésük során így nem fordulhat elő, hogy főzés után az egész lakásban ételszag és pára terjengjen.
Van néhány különösen szép darab, ami megfelelő környezetben a konyha éke lehet, sőt néhányuk lámpatestként is funkcionálhat.
Forrás: Rs Bútor partner
loading

Ez is érdekelhet

Hírek emailben is
Iratkozz fel hírlevelünkre és mi a legjobb ajánlatokkal és újdonságokkal keresünk meg legfeljebb heti egy alkalommal!