HA BÚTORT KERES!
HA BÚTORT
KERES!

Ünnepi előkészületek a konyhában

Sokunk számára a Karácsony az év legfontosabb és legszebb ünnepe, ezért kivételes figyelemmel készülünk rá. Az ünnepi összejöveteleknél központi szerepet játszanak az ízletes és a mennyeien nagyszerű ünnepi fogások.
Konyhatervezéskor érdemes a munkafolyamatokat, tárolási lehetőségeket és a szabad felületeket úgy kialakítani, hogy ne csak a hétköznapi főzéshez legyen ideális, hanem az ünnepi, családi összejövetelek alkalmával is.
Lássuk milyen módon könnyítheti meg egy jól megtervezett konyha az ünnepi előkészületeket.
Tárolási lehetőségeket tekintve, kitűnő megoldás fiókos elemeket választani. Alacsonyabb fiókokba elrendezhetjük az ünnepi evőeszközöket, tálaláshoz szükséges eszközöket, kisebb formakiszúrókat, vagy akár az abroszt és szalvétákat is.
A mélyebb fiókok a modern fiókrendszereknek köszönhetően már teljesen kihúzhatóak, így nem maradnak takarásban a bennük elhelyezett edényeink és a kisebb készülékek sem pl: kuglóf forma, dió daráló. Kihúzva átlátható és rendezett egységet kapunk ahonnan gyorsan hozzáférünk a főzéshez nélkülözhetetlen eszközeinkhez
A konyha sarkalatos pontja a sarokelem. A sarokba választott forgó illetve kiforduló kosaras praktikák lehetővé teszik, hogy a magasabb, csak ünnepekkor használatos edények is minden nehézség nélkül elővehetőek legyenek. Hiszen tudjuk, hogy mindenkinek van egy edénye, amiben nagy mennyiségben készülhet az ünnepi halászlé vagy akár töltött káposzta.
Azt gondoljuk minden étel lelke a fűszer, készítsünk akár igazi hazai autentikus, a hagyományoknak megfelelő ételt vagy akár pikáns nemzetközi jellegű fogást. Nyitott polcos elemekre szétszortírozhatjuk az étel készítéshez szükséges fűszereket, olajokat továbbá elhelyezhetőek a kedvenc szakácskönyveink is.
A munkafelület kialakításánál figyelni kell, hogy elegendő előkészítő területünk legyen. A főzőfelületünk legalább egyik oldalán legyen 80 cm széles munkafelület ahol kényelmesen megtölthetjük a káposzta leveleket és feltekerhetjük a beiglit.
A helyiség méretéből adódóan nem biztos, hogy egy egyenes vagy kisebb L alakú konyhánál ez teljesen megvalósítható ilyenkor tanácsos megfontolni egy konyhasziget megvalósítását.
Elmaradhatatlan szereplője a téli hideg estéknek a forralt bor. Jellegzetes fahéjas, szegfűszeges illata azonnal ünnepélyes hangulatba borítja az otthonunkat, főleg ha a konyha a nappalival egy térben helyezkedik el.
A konyhaszigetbe építhető főzőlap és sütő is. Ugyanakkor használhatjuk csak előkészítésre, ahol bőséges helyünk marad az egész nap tartó mézeskalács szaggatásra és díszítésére vagy a sós sütemények készítésére is. A vacsora idejére pedig ünnepi köntösbe felöltöztetve étkezőnek is használható.
Ne feledkezzünk meg hűséges társainkról a konyhai kiegészítőkről és készülékekről sem. A munka háromszöge a tárolás - tisztítás - főzés folyamatokból áll. Érdemes a készülékek vásárlásakor figyelembe venni, hogyan tudunk ezekre az ünnepi vacsorákra úgy felkészülni, hogy a főzés felszabadult és örömmel teli legyen. Hűtőszekrények esetében fontos szempont a frissen tartó rekeszek minősége és sokszínűsége, a megnövelhető hűtő illetve fagyasztó kapacitás, illetve a gyors felengedés funkció.
A tárolás után következik a tisztítás. Az egyik központi egységünk a mosogató körüli terület. Apró, de annál inkább hasznos kiegészítő a szappanadagoló, illetve helytakarékosság szempontjából figyelemre méltó az összecsukható edényszárító, ami különböző pozíciókba állítható, így annyi helyet foglal el, amennyi az edények méretéhez szükséges. Környezetünk megóvása az év minden időszakában fontos. A szelektív hulladéktároló segítségével egy diszkrét, szép és praktikus megoldást tudhatunk magunkénak.
Főzés és sütés területeken kiemelném a teleszkópos sütősínt ami biztonsági szempontból is nagyon hasznos. Ennek segítségével a sütőrács teljesen kihúzható, így nem kell akrobatikus mozdulatokkal kiemelni az edényeket a sütőből.
A gőz funkcióval ellátott sütőkben légiesen könnyű és rendkívül ízletes ételek készülhetnek.

Mondjunk nemet az ünnepi stresszre, és vegyük figyelembe ezeket a szempontokat konyhatervezéskor, hogy a lehető legjobb minőségben teljen a szeretet ünnepe.

loading

Ez is érdekelhet

Hírek emailben is
Iratkozz fel hírlevelünkre és mi a legjobb ajánlatokkal és újdonságokkal keresünk meg legfeljebb heti egy alkalommal!