HA BÚTORT KERES!
HA BÚTORT
KERES!

Praktikus és helytakarékos tárolók a konyhában

Konyhatervezéskor figyelembe kell venned a személyi és a családi igényeidet, így elsődleges szempont az elemek megfelelő funkciója és sorrendje, hogy konyhád a lehető legoptimálisabb legyen.
Különböző alapterületű konyháknál más és más szempontok alapján kell kialakítanod a tárolás, belső rendszerezés felépítését is, de mind kis, mind nagy alapterületű konyhánál lehetőségeidhez mérten biztosítani kell a helyet edényeid, konyhai kis gépeid és a tárolandó élelmiszereid számára.

A praktikus konyhaelrendezés alapszabályai

Először is mutatjuk neked a munkafolyamatok technológiai sorrendjét:
  • Tárolás
  • Előkészítés I.
  • Tisztítás
  • Előkészítés II.
  • Főzés
  • Tálalás
  • Mosogatás
Fontos továbbá az ún. munkaháromszög kialakítása, ami azt jelenti, hogy a legfőbb konyhai munkaterületek – az élelmiszer-tárolás, a mosogatás-előkészítés és a sütés-főzés – háromszög alakban való elrendezését foglalja magába. A munkaháromszög kialakításával optimalizálhatod az egyes munkaterületek közötti távolságot, így időt és fáradságot takarítasz meg miközben a konyhában ténykedsz.
Számos praktikus ötlettel segítünk neked formától és stílustól függetlenül kialakítani ezt a területet a konyhádban, és számtalan rafinéria közül válogathatsz a tárolást és a rendszerezést illetően. Ha nincs kamrád, ahol a nagyi lekvárjait sorakoztathatod fel, akkor neked ajánljuk az ún., kamraelemet, mely filigrán rácsos tárolóival igazán a konyhád praktikus kiegészítője lesz. Ezeket a magas, félmagas kamraelemeket nemcsak a készülékek elhelyezésekor érdemes kihasználnod. Léteznek polcos, fiókos, illetve kihúzható-kifordítható kosaras szekrények is, amelyek tökéletesek a száraz élelmiszerek, konyhai kisgépek elhelyezésére is. Az élelmiszer tárolására remek megoldás egy konyhai elemsorba beépített hűtő, melynek takaróburkolatát egyedire hangolhatod a konyhád színéhez.
A praktikum, a kényelem és az átláthatóság jegyében igen népszerűek még a fiókos elemek. A fiókot kihúzva rögtön egy mozdulattal hozzájuthatsz a kívánt edényeidhez, gyorsabb lesz a munkafolyamat, mert nem kell kényelmetlen pozícióban keresni-kutatni vajon hol van a következőleg használni kívánt eszközöd. Ezekbe az elemekbe nem csupán edényeket tárolhatsz, nagy és mély kialakításuk lehetővé teszi, hogy mind sütéshez vagy minden főzéshez szükséges alapanyagot elhelyezz bennük. Továbbá a konyhai textilek és a ritkábban használt kiegészítők tárolására is ideális.
Szigetes kialakítású konyháknál a helykihasználás érdekében a szigetben kialakított nagyobb fiókokban tárolhatod a nagyobb űrtartalmú edényeidet, így nem kell magasról leemelned azokat amikor használod.
A felső tárolóelemek sokszínűségével tárolási lehetőségeid további alternatívákkal gazdagodhatnak, mind magasságban, mélységben, mind szélességben számos variálható elem áll a rendelkezésedre. A standard oldalra nyíló szekrényajtókon kívül már egészen különleges speciális kialakításúak is fellelhetőek. Köztük legnépszerűbbek a felhajtós elemek, itt a két ajtós kivitelűek nyílhatnak egymástól függetlenül, de akár Aventos® -os nyitási rendszerrel is kérheted. Ennél a megoldásnál egy speciális szerkezettel könnyedén az egész ajtót egyszerre emelheted fel egy nyitást szabályozó elem segítségével, ennek a rendszernek az a nagy előnye, hogy több fokozatban bármikor megállíthatod. Ez a nyitásforma egy igazán komfortos használatot tesz lehetővé.
Azonban ne feledkezz meg tárolási lehetőségként, a polcok sokszínűségéről sem. Igazán impozáns és praktikus megoldás a konyhai falipanelen kialakított 3-4 soros polcrendszer, ám a hatást tovább fokozhatod, ha LED világítás fut végig a polc síkjában. Elhelyezhetsz rajtuk illatozó fűszernövényeket, kedvenc bögréidet, étkészleted különlegesebb darabjait, szakácskönyveidet.
Szintén népszerű és látványos elem a könnyen mozgatható redőnyös kialakítású pultra ültethető tároló. Milyen nagyszerű is az, hogy ami alapvetően a pulton foglalná a helyet, ezzel a megoldással karnyújtásra helyezkedik el, designos ajtaja pedig sok-sok kelléket elrejt. Bátran elhalmozhatod ezt a tárolót a reggelid előkészítéséhez szükséges termékekkel vagy akár pékáruval is.
A konyhád elrendezése mellett tehát a fiókok, polcok, tárolókapacitása, azok optimális méretei is, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy igazán jól működő, funkcionális egységet kaphass, melyben öröm lesz a főzés.
Igényeld szakembereink segítségét és együtt hozzuk ki a legtöbbet konyhádból, hiszen a lehetőségek tárháza végtelen.
loading

Ez is érdekelhet

Hírek emailben is
Iratkozz fel hírlevelünkre és mi a legjobb ajánlatokkal és újdonságokkal keresünk meg legfeljebb heti egy alkalommal!