HA BÚTORT KERES!
HA BÚTORT
KERES!

A matracok méretei

A matracok standard méreteinél segítünk a választásban
Néhány fontos szempontot kell figyelembe venned a matracok, az ágyak, ágybetétek kiválasztásánál. Ilyenkor a legkülönfélébb alapanyagok, méretek, alvási szokásaid is fontosak, melyek meghatározzák a matracod tulajdonságait, illetve a számodra legmegfelelőbb matrac megtalálását fogják segíteni. Teljesen személyre szabott saját, egyedi komfortigényedet és kényelmedet kell szem előtt tartanod a matracod kiválasztásánál.
Néhány fontos tanácsot adunk, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venned a matracok kiválasztásánál, abban az esetben ha gyermek, illetve egy vagy két felnőtt ember komfortérzetére kell tekintettel lenned. Amennyiben ketten használjátok a matracot, úgy mindkettőtök számára kényelmesnek kell lennie.
Továbbá fontos a matrac kipróbálása is, erre lehetőséged van áruházainkban, ahol felkészült értékesítőink segítenek minden felmerülő szakmai kérdésben.
A matracok méreteinél is érdemes - egyszemélyes, kétszemélyes felhasználású ágyakba helyezhető matracok ideális méreteiről tájékozódnod:
Csecsemőágy: 60 x 120 cm, 70 x 120 cm, 70 x 140 cm,
Gyermekágy : 80 x 160 cm
Heverő, ágykeret, ágyváz : 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 100 x 200 cm, 120 x 200 cm,
Franciaágy váz: 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm, 200 x 200 cm
Boxsping ágy: 80 x 200 cm , 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm, 200 x 200 cm

Egy személy esetében a 90 x 200 cm a standard méret, de ha kamaszról van szó, akkor a 80 x 200 cm-es sem minősül még alul tervezettnek, így nyugodtan gondolkodhatsz benne. Egyszemélyes ágyként, heverőben, fenyő ágyvázban a már fent említett 90 x 200 cm-es, 120 x 200 cm-es méret lehet az ideális, de ez már két felnőtt számára meglehetősen kényelmetlen, így nem is feltétlenül ajánljuk neked.
Egy 180 x 200-cm-es franciaágy kapcsán persze felmerülhet, hogy a már fent említett 90 x 200 cm-es matracokból a felmerülő változó alvásigény és más alváspozíciók miatt akár két különböző keménységű vagy többszörösen zónázott matrac is behelyezhető a franciaágyba, így nyújtanak kényelmesebb pihenést a két felhasználónak. Ha társaddal franciaágyban, vagy ágyvázban használnád, tehát két személy kényelmes alvása a cél, akkor a standard induló matracméret 140 x 200 cm, azonban kutatások szerint a legideálisabb méret 160 x 200 cm-es ágyfelület lesz a legoptimálisabb a pihenésre.
Azonban ha nagyobb hálószobával rendelkezel és esetleg befér egy nagyobb ágykeret vagy franciaágyváz, abba már választhatsz többféle méretű, 180 x 200-as, 200 x 200 matracot is.

Maga a "boxspring" szó jelentése is egyértelműen jelzi: ez egy olyan ágy, ahol egy fakeretbe, dobozba rugót raknak. (Box=doboz, spring=rugó)
A keretek megalkotásánál kemény fát használtak, ezzel megteremtve az ágyak hosszú élettartamát. Ebbe a keretbe edzett acélrugót applikáltak, amely létrehozta a rugalmas alátámasztást, amit addig semmilyen ágyban nem tudtak elérni.
Electro boxsping ágyakba való matracok
Electro boxspringet elsődlegesen akkor ajánljunk számodra, ha kiemelkedő a komfortigényed. Távirányítós rendszerével kellő magasságba pozícionálható nemcsak a felsőtest, de az alsó lábszár is, amely mindkét esetben élettani szerepet is betölthet. Legyen bár szó refluxos vagy asztmás problémáról, de a vérkeringési betegségben szenvedők állapotát is hivatott javítani, továbbá egyfajta egészségvédő szerepet is betölthet.
Érdemes egy további paraméterre is odafigyelned, ugyanis nem elhanyagolható szempont, a matracok magassága mivel ez fogja megadni az igazi komfortérzetet. A matracok általánosságban 6 cm vastagságtól indulnak, és elérhetik akár a 20-22 cm-t, de a luxuskategóriás matracok akár a 32 cm magasságot is. Kipróbáláskor az optimális ülőmagasság számodra is a térdhajlatod +5-7 cm, ez azért fontos, hogy kényelmesen tudj felkelni az ágyból. Ágykeret kiválasztásakor ezt minden esetben kalkuláld be, hogy hosszútávon se okozzon gondot a túlzott alacsony, vagy éppen magas fekhely kényelmetlensége.
Az ágykeretekbe illeszthető matracok már készülnek esztétikus szövetbevonattal is, így ez a körbekárpitozás teljes mértékben bele olvadhat a miliőbe, mivel nem „kényes” fehér -így kevésbé koszolódik, szövete finom tapintású, a kasmír puhaságát idézi.
További iránytű a vásárláshoz
Matrac vásárlása előtt tehát érdemes áruházainkban kipróbálnod, és hozzáértő szakmai segítséggel körbejárni a témát, mert rengeteg hasznos tanács, tipp hozzájárulhat, hogy biztosan a számodra legjobbat sikerüljön megvenned.
A matracokhoz járó garancia átlagosan 3-10 év, extra hosszú garanciális idő (25 év) a luxuskategóriás matracokra jár. Egyébként a garancia alapvetően gyártási hibákra vonatkozik, az anyagfáradásra és a kényelmesség kérdéskörére nem.
Az online vásárlás nagyon kényelmes, de ilyenkor sajnos nem tudod kipróbálni a matracot személyesen, így esetleg nem a megfelelőt fogod kiválasztani, ekkor azt javasoljuk, hogy olyat válassz, ahol pénz visszafizetési garanciát is kapsz (egyes megjelölt matracoknál bizonyos feltételekkel ez 30 nap).
Ha jellemzően te is stresszes életmódot folytatsz, akkor különösen ajánljuk, hogy kellő figyelemmel válassz ágybetét, hiszen a matracon fekve töltöd életed egyharmadát, így nem elhanyagolható egy természetes alapanyagból gyártott matrac kiválasztása. A másik kétharmad minősége pedig attól függ, hogyan is alszol az éjszaka. A minőségi pihenés kulcsa tehát egy jó minőségű matrac, amely remélhetőleg éveken át segíti a pihenésed és egészségedet is optimálisan biztosítja.
loading

Ez is érdekelhet

Hírek emailben is
Iratkozz fel hírlevelünkre és mi a legjobb ajánlatokkal és újdonságokkal keresünk meg legfeljebb heti egy alkalommal!