HA BÚTORT KERES!
HA BÚTORT
KERES!

Gardrób ötletek és megoldások

Titkok a hálószobából:
A menedék, ahová egy fárasztó nap után visszavonulhatsz, ahol kedvedre ábrándozhatsz, mielőtt álomra hajtod a fejed. Lehet egy második nappalid vagy éppen a dolgozószobád is, de mindennél fontosabb, hogy kényelmes pihenőhely legyen. Ezért fontos úgy megtervezni, hogy a reggeli ébredés is kellemes legyen.
Ne hagyd figyelmen kívül, hogy a lakás legnagyobb bútorai a fekhelyek és a ruhásszekrények. Nem feltétlenül szükséges sok bútor a hálószobába, az ágyon kívül mégis jó, ha van gardrób- és éjjeliszekrény, egy komód vagy öltözőasztal még a helyiségben.

Gardrób berendezési ötletek: megoldások az ideális rendszerezéshez és segítség a választáshoz

Az előrelátó tervezés, mely a kényelemre és tárolásra helyezi a hangsúlyt, sok gondtól megóv a szoba berendezése során. Amennyiben a hálószobát csak alvásra használod, a központi hely legyen az ágyé.
Minél kisebb a hely, annál nagyobb körültekintést igényel a berendezés megtervezése.
Ha a dolgozószoba vagy nappali szerepét is betölti, az ágyat ügyesen összecsukva akár el is rejtheted. A hálóban sok tárolóhelyre is szükség van, ahol ruhát, cipőt, könyveket tarthatsz majd. A beépített szekrényekkel kitűnően hasznosíthatod a teret.
A pihentető alvásnak egyik elengedhetetlen kelléke a kényelmes fekhely.
Mekkora legyen az ágy? Ha franciaágy, akkor legkevesebb 160 cm széles és 190 cm hosszú legyen.
A lakótelepi félszobák méreteihez igazodva 140 centiméter széles franciaágyakat is gyártanak, és remekül beválik ez a méret akár az egyszemélyes hálószobákban. Az ágyat helyezheted emelvényre is, de előbb győződj meg arról, hogy a padló elbírja-e majd a súlyát.
A legtöbb franciaágyhoz már tartozik ágyneműtartó. Ha mégsem, akkor érdemes az ágy alá guríthatót vásárolnod, amelyek a ritkán használt, illetve a szezonális holmik tárolására kiválóan alkalmasak lesznek.
Magukért beszélő színek
A nappali fény, a lágy színek kellemesen hatnak a hálószobában. Segítik az ellazulást, és pihentető érzést nyújtanak. A meleg, világos tónusoktól a természetes színekig, mint a terrakotta, dohány- és mézszín sokféle árnyalata közül választhatsz. A zöld és a kék hűvös, nyugodt hatást keltenek, a tiszta fehér visszaveri a fényt. A telített színek nem ajánlottak, különösen a piros és a narancssárga. Ha mégis a bevállalósabb vagy, akkor a szenvedély színével, a pirossal kísérletezhetsz. Ebben a színben akár egy-egy csík tapéta is feldobhatja az összhatást.
A hálószoba kialakításánál nem pusztán a fekvőhelyek elhelyezésére kell gondolni, hanem a körüljárhatóságukra, szekrényeink használhatóságára is. Mindenképpen óvakodj a zsúfoltságtól. (Nagyon lényeges szempont, hogy aki a meleget kedveli, ne a hálószoba hőmérsékletét emelje, hanem ágyát és takaróját válassza meg gondosabban.) Közvetlenül az ablak alá sem jó tenni a fekvőhelyedet, mivel ez sohasem teljesen huzatmentes.
Fényben, árnyékban A hálószoba világítása legyen megnyugtató, de jusson elég fény az olvasáshoz is. Nem könnyű eltalálni, hogy milyen lámpát szerelj fel, különösen az olyan hálószobába, amelyet nappal más célra használsz.
A megvilágítást olvasó- és spotlámpákkal tehetjük teljessé. Kényelmed érdekében figyelj arra, hogy legyen fali csatlakozó az ágy mellett, s legyen olyan kapcsoló is, amellyel a helyiség egész világítását szabályozni tudod. A franciaágy mindkét oldalára tehetsz éjjeliszekrényt, olvasólámpát, így nem zavarod a társad az alvásban, ha szeretnél olvasni. A designos LED-es franciaágyak különösen lágy, szórt fényt adnak, itt a hangulaté lesz a fókusz. A mesterséges megvilágítás mellett ügyesen használd a természetes fényt is, itt a lényeg hogy melyik napszakban kap fényt a szoba. Ha szeretsz világos szobában ébredni, tegyél puha muszlin, illetve redőzetlen pamutfüggönyt az ablak elé. A hálóba szánt textilek kiválasztásakor az ágytakaró legyen az első, hiszen az ágy a szoba domináns bútordarabja. Ehhez igazodjon a függöny és a szőnyeg színe.
Praktikus tanácsaink a gardrób szoba berendezési ötletek kapcsán például az is, hogy az ágy megvásárlásakor ne feledd, hogy esetleg keskeny ajtónyílásokon, keskeny gardróbszobába, kisebb-nagyobb fordulókon át kell a helyére cipelni. (A szállítás megkönnyítésére egyébként az ágykeretek többségét szét lehet szerelni.)
A hálószobában ne legyen olyan dolog, amit zavarónak tartasz te, vagy a hálótársad: lehetőség szerint itt ne legyen televízió, hifi, wifi, íróasztal vagy számítógépes munkasarok.
A nyugodt alvás titka a megfelelő fekhely, az ágy, a megfelelő matrac kiválasztása és a környezet kialakítása, így lesz kiegyensúlyozott a pihenésed.
loading

Ez is érdekelhet

Hírek emailben is
Iratkozz fel hírlevelünkre és mi a legjobb ajánlatokkal és újdonságokkal keresünk meg legfeljebb heti egy alkalommal!